Thursday, April 7, 2011

SENARAI GYM DI MELAKA

Hello readers! today i wud like to share senarai gym di negeri melaka if anda anda datang ke melaka or ada penduduk melaka yg masih blur-blur tentang gym kat melaka.so heres details.actually not to details but i try to give u a good direction so that u manage to there by ur own.even im not a good guide but, i try my very best so u wont get lost. :)

ops! btw pergi gym ni bukan saja untuk build muscle only okey, ada jugak untuk burning fat or calories. and also all gym is suitable for MAN & WOMAN.
dont be shy.

im a fat woman so, i dont  care pple reaction when saw me jogging under treadmill.so lets workout ;)

1. GYM at bukit baru ( forgot the name but i used to go here..mybe the name so hard to mmrise. :) )

location :- gym ini terletak betul2 di atas 7 ELEVEN bukit baru.This gym in 3rd floor so u have to tgk ke atas 7 ELEVEN.I bet you alls confirm akan nmpak gym tu. If u still blur-ing, i give u another familiar , this gym ni terletak sebaris dengan AFFIN BANK Bukit Baru and also nearest with Balai Polis Bukit  Baru and Kastam Bukit Baru Melaka.still blur? It Also berdepan dgn pejabat pendidikan melaka tengah. hope so all this bring u there.gud luck ya!

ABOUT  for this gym :-
1.       owner yg sangat ramah & I pernah jumpa sekali je and she teach me lot.

2.     Let say if u 1st time datang, there one kakak will teach u step by step what to do in gym and also u will satisfied with her guide. She is not a  professional instructor since she works there, so she can guide u as begineer till u can DIY.her smile and patient catch us.i guess this is the best way to treat custmer right.

3.    The fees is so cheap and berbaloi-baloi. If u walk in, u just have to pay RM 5  only and play until 10.00 pm.Also provide a membership & the price is same for the gym around melaka, RM 110 lifetime membership.worth it right? U can pay RM 50 and for the next month RM 30.it wasn't expensive & valuable.I think to be a mmbr is better than walk-in bcuz in the next session, u dont have to bring RM 5 for fees.easy right.Ahli seumur hidup tu RM 110 je..come join em.U DONT HAVE TO BOOKING okey.just come and feel it by urself.

*till now i belum sempat lagi nk buat membship..di sebabkan nuffnang i blom boleh cash-out. :)*
 
4.     Provide a INFRARED sauna you! this is fun.i dah test and freaking awesome! Untuk sauna ni,charge RM 15 per person and 1 box of sauna can fit 2 person in one time.I think only this gym provide a SAUNA session.U should try it out!!

5.     Got their own cafe.owh btw the cafe is not in the gym but outside gym and u have to cross the street.Over there, only makanan yg berkhasiat saje di jual & the price not bad.

* i haven't go there but looking at the menus at receptionist table, waaa shedappp...*

OKEYLAH LIST BANYAK2 NANTI OWNER GYM LAIN MELUAT PULAK.move to next gym.


2.  GYM MELAKA BARU ( Dis one pun i tak tahu name)

location :- di Taman Melaka Baru & Ianya terletak di atas pusat jualan perodua Melaka Baru.Familiar tak? If not, Gym ni berdepan dengan PUBLIC BANK MELAKA BARU and traffic light 4 junction...dan ianya sederet dengan ITALY BAKERY Melaka BAru.

About tHis gym:- i tak pernah lagi pergi gym ni dan hope so u all boleh experience sendiri dan if can, share with me.I belum berpeluang untuk kesana lagi.I do hope so one day.

3. GYM BUKIT KATIL (also cant remmbr the name)

Location this gym :- Gym ni terletak bersebelahan Jabatan Pengangkutan Jalan Melaka. (JPJ).If u dari bandar melaka, that GYM IS on ur left site.JPJ Melaka adalah direction terbaik utk pergi GYM berkenaan cuz before sampai pintu masuk JPJ tu, ada satu baris kedai yg baru di bina & tgk bahagian atas tu ada sticker GYM dan dari luar dah leh nampak GYM berkenaan.

About this gym :- fees nya sama RM 5 only dan nak jadi membership pun boleh RM 110 lifetime..yg best kat sini kite boleh bayar berapa je yg kite mampu sampai habis.owner sangat sporting dan boleh kow-tim :)
talking about this gym equipment,ermm not bad..btw kat sini barang2 agak lama tapi masih boleh di gunakan.owner gym ni akan show and guide u if u were 1st time.owner pn boleh tahan baik.

4. GYM AT JONKER STREET

Location this gym:- berdepan dgn balai bomba jalan kubu.dan jugak berdekatan dgn melaka international school also sekolah pay fong.familiar tak? okey GYM ni terletak berdekatan jonker street. I bet msti u boleh cari.

About this gym:- i tak pernah jugak pergi gym ni dan dorang ckp kat sini memang best dan tengok dari luar, byk sungguh treadmill them.so taklah korang berebut nanti or kene queue up.

CONCLUSION

perasan tak  yg I bg details pasal gym kat bukit baru tu je? perasan kan? itu di sebabkan i selalu p gym situ dan i sangat selesa dgn environment kat sane.I selalu berpegang teguh pada prinsip i,as customer, i deserve the best service. tapi i tak cakap pulak yg tempat lain tak best.dan i pun tak pernh  pergi lagi gym yg i tak list details utk u alls tu.I just bagi guide utk those yg cari maklumat pasal gym berkenaan.

So ape2 pun, u all are welcome to gym yg i dah list kat atas dan feel it.

oh bytheway, i would like to share something. For begineer, u are advice to drink isotonic water while or before and even after work-out at gym. here, i attach skali dengan contoh isotonik drink for u alls..lastly, happy work-Out.

till then,
terima kasih



NOTE FOR YOU SINCE I RECEIVED FEW ANNOYING COMMENTS, I WOULD LIKE TO EXPLAIN FEW THINGS OKEY :-

1- I admit personally I tak pernah lagi pergi gym / fitness center yg 5 star tempat lain.Some of u ada yg bersikap arrogant let me know yang kononya gym kat melaka ni membosankan/menjijikan/mengecewakan or whatsoever sebab ianya tak setaraf dgn fitness center yg pernah you all pergi.I want you to know yg melaka ni negeri yg kecil & komuniti penduduknya tak begitu besar so , bagi kami, gym/fitness center ni pun dh cukup memadai bagi kami even ade sane sini kekurangan..As long ade equipment yg sesuai untuk workout, we just go with it.

2-You know what, if you nak bukak gym yg 5 stars dekat melaka ni yg siap ade  massage site, sauna yg boleh pack smpai 10 person in one time and also a personal traineer, PERSONALLY I AKAN CAKAP, UR BUSINESS WILL BE AT THE LONGKANG and bankrup within 1 month.Of coz u akan charge per person walk in smpai RM 30/entry, so do u think org melaka akan pergi   ke gym u ke? I bet mmg ade but only 2-3 org je kot, then how u nak running ur 5 star business if these people dont come to ur gym??

RM 5 per entry is more acceptable among us.Just to reminds u, melaka is not a ibu negara for malaysia plus latar belakang pekerjaan penduduk melaka bukanlah over 5star atau 7 stars, and yet if ade pun mereka yg golongan 5stars or 7stars punye gaji, I dont think they sanggup nak bayar RM 30 untuk benda dan servis yg sama they boleh dpat dengan harga RM 5 only.

Jangan nk banned sgt melaka atau make any judgement b4 u know something, y not instead of u talking bullshit bout our gym here, why not you come here and feel urself.

Bro/ sis, I bkan nak melenting pasal u all kritik our gym, but if these only our capability & our comfort, why do u have to dispute all those things? 

and 

please, i loVe my state,
melaka.

32 comments:

  1. bro gym area merlimau got ?

    ReplyDelete
  2. gym ni campur ke lelaki perempuan ke

    ReplyDelete
  3. hello bunga.. ;)

    merlimau? not sure la bro..im gegurl la..not bro..

    of coz campur but depends on wat type of exercise u want..if more to muscle builder, ade few site la..if cardio, another space..

    ReplyDelete
  4. hahahaha..u should try around klang valley..we got fitness first, celebrity fitness, n many more..we also got sauna n steam room that can occupied by more than 10 ppl in one time..;)

    ReplyDelete
  5. hoho..nice review on gym kat melaka ni..google2 trus jmp blog ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. bagus gak. detail pun ok, average, nk tau sgt kena la gi try ek. ayway, tima kasih sgt2 utk blog ni, u mmg sweet. ni ha, i made up pantun 2 rangkap, "cacat Allah bagi, gemuk salah sendiri". hhehe.. jgn marah ha... enjoy your workout :D

      white_aaini

      Delete
  6. ada yang gymnastic punyer x?/ tolong la kak ika.. :)

    ReplyDelete
  7. melaka is disappointing-no proper gym like FF-celebrity fitness

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah, belasah je, u adjust sendiri free weight yg ada kat situ, lets say dead lift, kalau xde barbel, pakai la dumbell, kalau shrug xde dumbell guna la barbell, kalau squat xde smith machine, pakai je barbell or dumbell (posture kena betul), kalau cable pull back (for back workout) u belasah je pakai barbell, amik close grip dr tricep machine guna 10 to 15 kg plate, pull la using ur back, kan senang.. bega2 sket je, janji stim...

      white_aaini

      Delete
  8. Thanks...you helped me a lot by providing this info...I've been goggling to find gym in Melaka...

    ReplyDelete
  9. Anon :ape yg ade ni pun cukup memadai & melaka is small state so we cant afford to pay city price.less is better as long suitable with us.

    6shots : thank you..diz is my own exp ;)

    Asyraf : not sure la dear..sorry cant help u.

    Anon : Dont put so many high expectation,as i said this gym is suitable with our bajet.less is more better dude!

    Nas : thank you, hope could help u.

    ReplyDelete
  10. good info... i pun tengah survey gym jugak... thankss

    ReplyDelete
  11. The 1st gym ni for ladies only or mixed?

    ReplyDelete
  12. tenkiu beb..really helpfull...mmg nak sangatttttt FF bukak kat melaka... tapi xbukak pon....hukhukhukkkkk

    ReplyDelete
  13. gym gymastic yg public leh masuk ade x? nak train tricking / free running .. kalau ade tlg bgtau :D

    ReplyDelete
  14. juz now sy pun tgah survey gym.awk ada no phone gym yg kt bukit baru?

    ReplyDelete
  15. yeah..leh la maen kat bukit katil

    ReplyDelete
  16. dance class area melaka kat mane eh?

    ReplyDelete
  17. thanks dear... u helping me a lot... i already signup member at KL but since i nak balik kg then try cr gym yg boleh i continue dgn rutin i... even though gym nie xsehebat gym kt kl tp ckup utk exercise...

    ReplyDelete
  18. sy dah gi kat bukit katil..
    equipment die kureng la..

    so antara2 gym yg u list tu..mana equipment die yg terbaikk....tq

    ReplyDelete
  19. sorry nk kongsi, equipment kat bukit katil tak cukup n environment pun tak OK sangat (baru jer pergi). maybe utk kluar peluh or suka2 rasa tak der masalah. But at melaka baru atas produa antara yang OK.Boleh kata semua ckup dan selesa utk semua warga. Payment pun klu bukan ahli just rm5 and pukul la sampai lebam. nama nyer OHM bla..bla.. Just nak share jer.

    ReplyDelete
  20. Admin....ada satu lagi fitness studio di area ayer keroh permai...ada dance class...muay thai...aerobic....workout...search www.facebook.com/apricotfitnesssport. Blog : apricotfitness.blogspot

    ReplyDelete
  21. Gym kat Depan Jonker Walk Tu Best X?...Tgk Dari Luar Nampak Cam Menarik Tpi Xberkesempatan lagi nak masuk,how bout the equipment n environment?..trainer dier lak camner?..sporting x?

    ReplyDelete
  22. Gym kat melaka baru tu okeyh jugak,few time gak smpi situ..sbb tu yg plg dekat area bt brendam rm5 gak per entry,yg best nye kat situ ade coach workout gune bicycle,tak silap almost every night..

    ReplyDelete
  23. Ada sapa tahu tak.. kek mano.. ada jual treadmill murah...
    Penat I cari tak jumpa

    ReplyDelete
  24. Sis. Jauh tak dari peringgit ke bukit baru ?? I baru stay sini.

    ReplyDelete
  25. Hurm ad x gym yg bka smpai kul 1 or 2 pg kat area mlaka nie??

    ReplyDelete
  26. Hye Dear,

    Im fea. u tau x kat melaka kat mane i bley cari gym or fitness center tuk ladies jer?
    if u dont mind bley x share. my number 012-6213809. tq dear

    ReplyDelete
  27. Kat merlimau ade gym hadapan Politeknik Merlimau Melaka. Small gym for a small pekan.
    Nama alpha gym. Ade guide2 jugak utk beginner. Have a try.

    ReplyDelete